Receptregister och "100 att baka"

28 februari 2011

Gröt på påse? Eller burk?

En dag utan matlåda och med en mycket stressig lunch (hallå McDonald's, ha gärna mer än en kassa öppen när lunchkön når entrédörrarna!) skapar inte direkt optimala förutsättningar för att träna direkt efter jobbet. Ingen keso hade jag heller på jobbet. Däremot lyckades jag rota fram ett paket "havregröt fyra sädesslag" (från Carlshamn bageri), köpt just för sådana här nödtillfällen.
Jag blir nästan lite arg på mig själv för att jag har köpt paketet. Allvarligt talat, hur mycket tjänar inte producenterna på oss desperata måltidsgenvägsletare? Hur många kilostora påsar havregryn hade jag inte fått för samma pris som de här små påsarna? Att köra havregryn och vatten i micron till gröt tar ju inte mycket längre tid än det tar att koka upp vatten till den här varianten, som dessutom ska stå och dra en stund.

Just den här gröten innehöll fullkornsflingor av havre, vete, korn och råg samt havrekli och salt. I princip smakade den därefter också. Vill minnas att det finns sockrade varianter av portionspåsarna också men jag föredrar att reglera sötman själv, idag med hallon. Alltså: gröten på påse är godkänd men inte mer. OK som snabb genväg men den smakar faktiskt inte så mycket... Å andra sidan gör väl aldrig "ren" gröt det!

För övrigt fick jag möjligheten att testa Axa Great grötmix på burk för ett tag sedan. Jag överlämnade med varm hand uppdraget till mannen som gillar söt gröt. Han gillade alla smakerna (tre olika) och tyckte att gröten var lätt att röra ihop (häll kokande vatten i burken, rör om). Men som sagt, söta var de - och hur svårt är det egentligen att koka egen havregrynsgröt med egen smaksättning?


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

26 februari 2011

Nyheter i brödhyllan

Som medlem i Pågens brödpanel får jag då och då en låda bröd att mumsa på. Nu var det fyra nyheter varav ett paket skorpor. Mannen blev jätteglad för hans favoritbröd Lingongrova fanns med - fast i en ny variant: Lingongrova special.


Lingongrova special ska enligt förpackningen innehålla mer lingon och mindre socker. Brödet är nyckelhålsmärkt och innehållet 19 % fullkorn.

Vi testade imorse och märkte viss skillnad jämfört med vanliga Lingongrova. Framförallt kändes specialvarianten betydligt grövre med större korn. Annars smakade brödet ungefär lika sött som vanligt.

Nu köper vi inte bröd så ofta eftersom jag bakar själv men visst, den här grövre varianten känns absolut som ett steg i rätt utveckling! Dessutom innehåller brödet knappt några onödiga tillsatser vilket jag uppskattar.

Återkommer när vi har testat de andra bröden i paketet!

- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

24 februari 2011

Inspiration från bokrean

I år förbeställde jag faktiskt några reaböcker från Bokus. Totalt fick jag betala hela 138 kr för dessa fyra böcker! Helt galet billigt!


Carola Andersson är skolmåltidsansvarig och har ett starkt ekologiskt tänk! Jag har bläddrat i hennes böcker tidigare och gillar dem, därför fick både Carolas ekokök (27:-) och Carolas ekosöta (20:-) följa med i paketet.

Fem asiatiska kök innehåller rätter från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand. Kul tyckte jag med recept som grundar sig på familjers favoriter. 53:- (och därmed dyrast!)

Nigel Slater är känd för oss som tittar på BBC Food och liknande engelska matprogram. I Real fast puddings samlar han mer än 200 recept på efterrätter m.m. som ska ta mindre än 30 minuter att skapa. Inga foton men inspirerande instruktioner. 39 kr.

Så, nu klarar jag mig ett tag till på kokboksfronten!

23 februari 2011

Viner x 7

Ikväll blev jag mer eller mindre inkastad på en vinprovning där några lämnat återbud. Inte tackar man nej till sådant!? En drygt två timmars s k privatprovning (12 pers) blev det, på Systembolaget på Hansacompagniet i Malmö.


En mycket entusiastisk Elin ledde oss genom vinets historik, tillverkning och kort om några olika druvsorter och vindistrikt. Därefter testade vi tre vita viner, tre röda och ett mousserande dessertvin. Eftersom vinerna kom från olika druvor och olika delar av världen smakade de helt olika och har helt olika användningsområden.

Ett av de vita (och det jag gillade mest) var en gewurztraminer från Alsace: Gustave Lorentz (#5244, 94:-). Vi har druckit det innan här hemma då det passar utmärkt till asiatiskt inspirerad kryddstark mat. Vinet är nämligen lite sött.



Som "godisvin" rekommenderas för övrigt Le donne dei Boschi (#99960, 98:-) som smakar mousserande jordgubbsvin typ. Perfekt i sommar kan jag tänka mig, t ex tillsammans med en hallonsorbet!

Får ni chansen att vara med på en vinprovning - ta den! De som leder provningen är mycket kunniga och svarar gärna på alla frågor. Jag själv skulle gärna vilja gå på en "vin och mat"-kväll som ordnas då och då, eller varför inte "vin och choklad"!


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

21 februari 2011

Cottage pie (typ)

Cottage pie utlovades nedan och så ska levereras! Nu är jag säkert inte bokstavstrogen mot den klassiska engelska nötfärs- och potatismospajen, men vad gör väl det när det är gott? Den här varianten innehåller i princip en fast köttfärssås som toppas med potatismos och ost. Nu hade jag inte så många roliga rotfrukter hemma, annars hade jag nog hackat ner en palsternacka och lite rotselleri också.
Färs- och potatisgratäng, a.k.a. cottage pie
(1 form, ca 4 port)

Köttfärsfyllning:
350 g nötfärs (eller blandfärs)
2 morötter
(Gärna 1 palsternacka och/eller lite rotselleri)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater
Gärna 1-2 msk worcestershiresås (om du har det i kylen alltså)
Örtkryddor, salt, peppar, buljongpulver enligt smak

Hacka morötterna, löken och ev. andra rotfrukter grovt. Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs tillsammans med färsen i lite olja. Häll i rödvin, krossade tomater och worcestershiresås. Rör ner buljongpulver, örtkryddor och peppar efter egen smak. Låt koka försiktigt i ca 45 minuter till en tjock röra. Rör om då och då och häll i lite vatten om det skulle bli för torrt. Smaka av med salt och peppar.

Potatismos m.m.:
Ca 750 g potatis
Mjölk
Ca 50 g riven ost

Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjukt i saltat vatten. Mosa och rör i mjölk till ett lagom tjockt potatismos. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Häll köttfärsröran i ugnsfast form och bred ut till ett slätt lager. Formen behöver inte smörjas innan. Fördela potatismoset ovanpå och släta till. Strö riven ost ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills moset har fått en fin gyllene färg och det bubblar i kanterna om fyllningen. Låt stå några minuter och servera sedan med sallad.

Fail på planeringen...

Förra veckan skrev jag om en noggrant planerad veckomatsedel. Recepten hämtades ur olika mer eller mindre glömda kokböcker. Inga konstiga rätter, bara sådana ingredienser som fanns hemma. Hur många av rätterna på listan lagade jag då?

Jo... inte en enda. Ur ett matplaneringsperspektiv kan resultatet nog inte bli sämre. Å andra sidan blev det ändå goda middagar, bl.a. en cottage pie som snart kommer här. Alltså är det nog bara att konstatera att vissa är bättre på att hålla sig till planer än andra...


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

19 februari 2011

Snart så...

Att köpa nytt kök på IKEA har sina fördelar...

- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

18 februari 2011

Första semlan för i år!


Alldeles för långt till fettisdagen (8 mars), bäst att tjuvstarta lite. Årets första semla är ju allra godast!

Trevlig fredagskväll!

- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

17 februari 2011

Tobleronetryffel

Hmm, jag glömde nog att publicera det här tipset inför alla hjärtans dag i måndags. Nåja - en chokladtryffel är ju god när som helst. Dock behöver den ju inte nödvändigtvis vara hjärtformad.


Hur som helst, har du choklad över och känner för att göra något gott? Jag hade en massa små toblerone som jag inte kände för att äta som de var. Smält i mikron (rör om då och då) och häll i en skvätt grädde (bara lite, krämen ska vara tjock). Häll ut på bakplåtspappersklädd form till ett lager som är ungefär en halv cm tjockt. Ställ in i kylen och låt stelna. Ta sedan finaste pepparkaksformarna och tryck ut tryfflar. Enkelt, gott och snyggt! (På bilden flashades tryffeln som synes också till med lite florsocker och blev frukostöverraskning till mannen i måndags.)

16 februari 2011

Mums!

Men hur gott låter inte det här då? Marabou lanserar en choklad på 70 % med pekannötter och havssalt! Smarrigt! jag vet vad jag ska hålla utkik efter i butiken!


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

Snabbfixade laxwraps

Sedan en tacomiddag i helgen har vi ett antal tortillas över - så varför inte använda dem till middag? En enkel laxwrap blev det ikväll!


Skär laxfilé i ca 2x2 cm stora bitar, lägg i en skål. Häll sweetchilisås, ljus sojasås och lite citronsaft över och rör om. Låt laxen marinera i ca 10 minuter. Stek i panna. Fyll tortillabröden med sallad, tomater, gurka, lök, lax, mango chutney och kanske lite gräddfil eller yoghurt - eller ta något helt annat som finns i kylen! Ät genast!

15 februari 2011

Spicy honeybush

Som variation till andra röda teer köpte jag för ett tag sedan en påse "spicy honeybush" - ett riktigt lyckokast visade det sig! Honungsbarken (som ju framgår av namnet) ger teet naturlig sötma i lagom mängd. Bäst av allt: teet kan dra hur länge som helst utan att bli beskt!
Jag gillar också kryddigheten som kommer av kanel, kardemumma, ingefära m.m. Dessutom är tebitarna lite större än till exempel rooibos så de smiter inte ur tesilen lika lätt. Bara pluspoäng alltså! Lite dyrare än rooibos, där jag köper kostar det 45:-/hg (men det är det värt!)


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

13 februari 2011

Gamla godingar

Varje vecka har jag höga ambitioner och sätter ihop en matplaneringslista. Med största sannolikhet (och nu förlitar jag mig på de senaste årens resultat...) följer jag listan till ungefär 20 procent, dvs. 1 eller 2 av de måltider som skrivs upp genomförs som planerat. Annars ändrar jag mig när jag kommer hem och ser vad som finns i kylen, vilket säkert inte är helt ovanligt!

Den här veckan gör jag listan offentlig för jag tänker mig ett nytt angreppssätt. Jag har nämligen sjukt många kokböcker hemma. En del av dem bläddrar jag i rätt så ofta, en del har förpassat till bokhyllans glömska. Den här veckan ska gamlingarna ut i ljuset och jag har valt middagar lite slumpmässigt utifrån fem av böckerna. Däremot tänker jag inte skriva vilken dag jag ska laga dem (för det kommer jag inte att hålla i alla fall...)!

Alltså: det blir en matvecka med mestadels vegetariska inslag och snabblagade rätter som passar för vardagskvällar!

12 februari 2011

Björnbärspaj med mandelmassefyllning

En kokbok (eller bakbok heter det kanske?) som jag ständigt återkommer till är Smulpajer av Elisabeth Johansson. En del av hennes recept finns också på recept.nu. Jag kanske inte följer recepten slaviskt men jag gillar hennes idéer. Hittills finns här på bloggen:

Här kommer ännu en smulpaj, där jag utgick ifrån ett recept på bärsmulpaj med mazarintopping (länken går till recept.nu). Dock tyckte jag att pajen nog skulle bli alltför söt med de mängder socker som anges, så jag drog ner rejält på sockermängden. Eftersom vi verkar ha en outtömlig källa av björnbär i frysen fyllde jag glatt pajen med några deciliter sådana - och det blev hur bra som helst! Björnbären är ju syrliga i sig själva och jag gillar kontrasten mot den söta mandelmassefyllningen. Nästa gång har jag kanske i lite rivet citron- eller limeskal också! Till pajen serverade jag helt enkelt en klick grädde.

Björnbärspaj med mandelmassefyllning
(1 pajform)

Pajbotten & smulor:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk mjölk
2 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa snabbt ihop smör och vetemjöl med en matberedare, häll i mjölken lite efterhand till pajdegen börjar smula sig. Använd ungefär fyra femtedelar av smulorna till att trycka ut i botten på en pajform. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sätt sedan ner ugnen till 175 grader.

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
1 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
2 ägg
1 msk vetemjöl
Ca 3-4 dl björnbär

Riv mandelmassan grovt. Vispa ihop smör, socker och vaniljpulver. Rör sedan ner mandelmassan. Rör i äggen, ett i taget. Rör slutligen ner vetemjölet. Häll massan i pajformen. Strö bären över.

Strö resterande smuldeg ovanpå fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Passa mot slutet! Servera med grädde eller glass.

10 februari 2011

Indisk mat i Malmö

I princip all indisk mat ligger mig väldigt varmt om hjärtat. När vi för några helger sedan skulle äta ute innan en musikalföreställning i Malmö var en indisk restaurang ett lätt val! Vi blev rekommenderade Restaurang India precis vid konserthuset.

Första intrycket: bardisk först, sedan matsal med många tomma bord. Uppenbarligen ett väldigt poppis ställe för takeaway för telefonen ringde hela tiden. Verkligen hela tiden.


Öl: Cobra på lagom stor flaska, bra!

Maten då? Rätt så mycket att välja på. Jag valde en spenat- och lammgryta, mannen valde butter chicken. Naanbröd till.


Först kom naanbrödet. En kvart senare maten. Inte bra, naanbrödet äts ju till maten, inte före... Värst av allt: naanbrödet var sött!


Sötheten visade sig vara ett genomgående tema i både raitan (yoghurtsåsen) och kycklinggrytan. Min lammgryta utlovades vara mellanstark men jag tror att kocken hade glömt att lägga i chili... Helt ok smak dock (mestadels spenat) och lammet var mört och fint.

Sammanfattningsvis: knappt godkänt. Återbesök? Vette sjutton! Det måste helt enkelt finnas bättre indiska restauranger i en större stad som Malmö.

(I Lund rekommenderas New Delhi Tandoor vid Bantorget - bra lunchbuffé!)


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

09 februari 2011

Rotfruktspaj

För att fortsätta på temat rester: här är en enkel rotfruktspaj som med fördel görs på de där stackars rotfrukterna som ligger längst in i grönsakslådan. En paj som smakar mycket men som kostar lite! Serveras med fördel tillsammans med några skivor skinka eller liknande.

Gör en valfri pajdeg (jag tog det sista ur en kesellaburk, några olika mjölslattar och lite rapsolja), tryck ut och förgrädda. Skala och skiva 4-5 rotfrukter och en lök fint, gärna med mandolin. Jag tog potatis, morot och palsternacka. Fördela i formen. Salta och peppra.

Vispa ihop en smet av några ägg, lika många dl mjölk och gärna en dl keso (tänk det sista i burken där också). Hacka gärna ner färska örter eller någon annan trevlig kryddblandning. Riv ost av valfritt slag över och grädda i ca 30 min i 200-225 grader.


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -

08 februari 2011

Rester, rester, rester

Visst har det varit många reklamkampanjer om att inte slänga mat i onödan på sistone? Helt rätt tycker jag - och just nu tänker jag lite extra på det. Vi ska nämligen med största sannolikhet göra om köket snart, och då är det ju inte helt perfekt med en smällfull kyl/frys och likadeles proppfullt skafferi. Alltså kör jag just nu enligt devisen att så lite som möjligt köps hem (undantaget mejerivaror) och så mycket som möjligt av särskilt skafferiinnehållet används vid varje måltid. Det är först nu jag inser hur många portioner ett paket quinoa faktiskt räcker till... och hur ofantligt många kryddblandningar jag har på lager. Nåväl, rester blir det hur som helst. Här är några fina tips på restmat:

Coop: Gör det bästa med rester

Allt om Mat: Laga nytt med resterna

ICA-kuriren: Laga läckert med matrester

Och här kommer mitt eget tips: gör potatispuffar av överbliven kokt potatis eller potatismos! Pressa potatisen och blanda med smör och en äggula eller två (rester efter maräng kanske?). Blanda i några trevliga kryddor, till exempel finhackad basilika eller persilja, eller varför inte hackad spenat. Spritsa ut till "julgranar" och gratinera i ugnen i några minuter. Gott tillbehör till det mesta!

07 februari 2011

Fetaostfylld lax

Kan lova att det här är bland de enklaste recepten på lax hittills: fyra/fem ingredienser och så ett par tillbehör efter egen smak!

Hitta först en riktigt fin bit laxfilé, senast tog jag 800 g till 4 port. (För övrigt var det hur länge som helst sedan jag senast köpte frysta laxfiléer, den färska laxen känns så mycket krämigare på något sätt. Jag passar på att laga lax när det är extrapris i fiskdisken helt enkelt.) Lägg laxbiten i en ugnsfast form och skär ett snitt rakt över laxen, några centimeter djupt.

Blanda ihop 150 g fetaost med 150 g matlagningsgrädde, salta och peppra. Vill du ha något extra i fyllningen: rör i hackad lök av något slag. Fyll laxen med röran. Blir det fyllning över, lägg den längs kanten på laxen. Peppra lite till. Kör i ugnen tills laxen är lagom stekt efter dina önskemål, kanske 15-20 minuter beroende på storlek. Var försiktig och kolla mot slutet, överstekt lax blir bara torr och tråkig.

Servera genast med potatis eller rotfrukter av något slag (mos, gratäng, ugnsbakade, kokta...). Låt gärna en ask körsbärstomater följa med i ugnen bredvid laxen också.

06 februari 2011

Vit chokladmousse med toblerone

Vi var ju en sväng till Rom häromhelgen och som vanligt kunde jag inte motstå taxfreens frestelser. Bland annat fick en gigantisk påse med mini-toblerone följa med hem. I helgen var det dags för en liten middag med vänner och varför inte använda några av tobleronen till efterrätten? Den här chokladmoussen gjord på vit toblerone går verkligen att röra ihop på nolltid. Jag hittade receptet hos Kryddburken men insåg raskt att det skulle behövas något syrligt ovanpå. Vit choklad kan ju bli rätt så sliskigt söt... Jag tog björnbär, värmde dem snabbt med en gnutta socker och lade dem sedan helt enkelt ovanpå moussen. Gott!


Vit chokladmousse med toblerone
(ca 4-5 små dessertglas/formar)

150 g vit toblerone
1 ägg
150 g vispgrädde

Smält tobleronen, gärna i mikron. Rör om då och då. Rör i ägget. Vispa grädden men inte för hårt. Blanda i lite grädde i choklad- och äggcrèmen. Vänd sedan försiktigt ner chokladsmeten i grädden. Försök att röra så lite som möjligt så att moussen blir så fluffig som möjligt. Fördela i fina glas och ställ i kylen i minst 4 timmar. Servera tillsammans med t ex björnbär och gärna lite extra riven vit toblerone ovanpå.

03 februari 2011

Snabb energipåfyllning

Ett par dagar i veckan går jag raka vägen från jobbet till gymmet utan att ha många minuter över! Jag gillar inte att trycka i mig sockerstinna barer som ofta mest liknar godis. Banan? Nja, vill ha något matigare!

Tur då att jag har bunkrat upp med några enkla snabba mellanmål på jobbet som gör att magen inte börjar kurra under träningen och att jag faktiskt orkar gymma ordentligt. Riktig middag blir det såklart efter träningen!

Favoriten just nu: keso (ekologisk såklart) med tinade hallon. Allra godast med en gnutta vaniljpulver i men vem har det på jobbet?

Andra godsaker som snabbt ger mig energi och som går bra att förvara på jobbet:
- Ett par Finn Crisp fullkorn med cream cheese och paprika
- havregrynsgröt i mikron, går på ett par minuter, gärna äppelbitar i
- knäckemacka med ost
- en liten näve naturella cashewnötter (eller saltrostade mandlar... mmm... men de är nog mer snacks...)

Ge mig gärna tips: vad äter ni innan träning?


- Posted using BlogPress from my iPhone 4 -