Receptregister och "100 att baka"

19 februari 2008

Rotfruktssoppa med basilikatopping

Ytterligare en snabb och smakrik soppa som kräver minimalt med arbetsinsats. Variera gärna rotfrukterna så länge som ungefär samma mängd används! Hacka ev. i en lök och lite chili i också. Ursprungligen ett recept från Allt om Mat.

Toppingen är gjord på en kruka basilika som mixades med ca 1 dl cream cheese, några matskedar crème fraiche, salt, peppar och några droppar olivolja. Vill man så går det ju lika bra att mixa krukan med bara olivolja (1/2 dl kanske?).

Rotfruktssoppa med basilikatopping
(4 port)

4-5 jordärtskockor (ca 150 g)
3-4 morötter (ca 300 g)
2-3 palsternackor (ca 275 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar

1 kruka basilika
1 dl cream cheese (eller ca ett halvt normalstort paket)
1/2 dl crème fraiche
salt, peppar
olivolja

Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna och häll på vattnet. Koka upp och låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 20 minuter beroende på bitarnas storlek. Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Mixa alt. finhacka basilikan och blanda med cream cheese och crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar