08 mars 2010

Grekisk färspaj med aubergine

I ett gammalt nummer av Allt om Mat finns en paj som jag ständigt återkommer till med vissa modifikationer. Pajen är lite grekiskinspirerad och innehåller aubergine, lammfärs (eller ibland nötfärs), kanel och oregano. Fantastiskt god med en vitlöksyoghurt och enkel löksallad till, och så ett glas vitt vin såklart!

Grekisk färspaj med aubergine
(ca 4 port)

Pajdeg:
4 dl vetemjöl (240 g)
125 g smör
Ca 3 msk kallt vatten

Fyllning:
2 medelstora auberginer
600 g nötfärs
1 finskivad stor gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad oregano
1 1/2 tsk mald kanel
2 vitlöksklyftor
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör pajdegen: Mixa smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ kallt i ca 30 minuter.

Förbered auberginerna: skiva auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och strö över lite salt och olivolja. Grilla mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills skivorna börjar bli mjuka.

Gör pajfyllningen: Fräs lök och färs i lite olja. Smaksätt med buljongtärning, oregano, kanel och pressad vitlök. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde och mjölk.

Nagga pajskalet och grädda i ca 12 minuter i mitten av ugnen. Lägg sedan hälften av aubergineskivorna i botten, häll i färsröran och lägg därför på resten av aubergineskivorna. Häll äggstanningen över. Avsluta med att strö riven ost över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Servera med vitlöksyoghurt och sallad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här låter som något gott att lägga på minnet.

tina sa...

Låter kalasgott, jag bokmärker receptet. Tack för tipset!