Receptregister och "100 att baka"

23 februari 2008

Dinkelbaguetter med solrosfrön

Eftersom ett av mina matlöften för 2008 (se högerkanten) är att baka mer bröd blev det idag minibaguetter på dinkelfullkornsmjöl utifrån ett recept i Under valnötsträdet. Blev nog väldigt nyttiga baguetter faktiskt eftersom både krossade linfrön, solroskärnor och fiberhavregryn hamnade i degen. Matiga bröd som passade perfekt till en skiva lagrad ost och en kopp te.

(Dessutom behövdes degen inte knådas i hundra år vilket är ett plus i kanten för oss som inte har stora hushållsassistenter att blanda ihop degen i!)

Dinkelbaguetter med solrosfrön
(ca 8 st små)

25 g jäst (1/2 paket)
1 msk flytande honung
1 tsk salt
4 dl vatten, ljummet
1 dl solrosfrön
1/2 dl krossade linfrön
1 dl havregryn, gärna fibervarianten
8-9 dl dinkelfullkornsmjöl (ca 450 g)

Smula ner jästen i en bunke och häll i honung och salt. Rör om tills jästen har löst sig och blanda därefter i vattnet lite i sänder. Ha i övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda ihop degen lite lagom i bunken och forma därefter små baguetter, ca 8 st. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck med handduk och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

2 kommentarer:

  1. Ser supergoda ut! Jag ska absolut testa dem!

    SvaraRadera
  2. Kan bara instämma! Precis lagom stor ansträngning också. :)

    SvaraRadera