31 augusti 2008

Daring Bakers: Chocolate Éclairs

Augusti månads utmaning för Daring Bakers är Pierre Hermés chocolate éclairs. Det delikata lilla bakverket består av en avlång petit-chou som fylls med en kräm och toppas med en glasyr. Det ovanliga med petit-chou-degen är att den kokas ihop. Sedan spritsas små rundlar eller korvar ut på plåt. Vid gräddning puffar de små deghögarna upp sig rejält och kan därför skäras itu och fyllas. De håller formen bra så länge de inte är fyllda.

Jag tror att senaste (och enda?) gången jag gjorde petit-chou var under en bakintensiv period under mellanstadiet. Jag och bästisen bakade, bakade och bakade ännu mer varje eftermiddag efter skolan. En dag hade stackars mamma inte hunnit köpa hem mer ingredienser i det tömda köket men vi lyckades rota fram mjöl och smör. Efter en snabb genomläsning av Vår kokbok insåg vi att petit-chou skulle vi nog kunna få ihop. Så vi rörde, rörde och rörde i den varma smeten. Och visst, det blev superfina petit-chou! Såklart!

Den här gången var jag, som vanligt när det gäller Daring Bakers, lite mer förberedd. Månadens värdar hade tagit fram ett långt recept av Pierre Hermé, en guru i bakvärlden. En chocolate éclair enligt monsieur Hermé ska fyllas med en chokladkräm och toppas med en chokladglasyr. Värdarna gav dock oss lite utrymme för egen smak och krävde endast ett chokladelement i bakelsen. Jag valde att fylla mina små luringar med en vaniljkryddad grädde men använde receptets chokladglasyr. Resultatet syns på bilden nedan.

Jag gjorde också några små minisar som nog inte är mer än 2 cm i diameter. De var alldeles lagom som efterrätt. Då förstår ni hur mäktiga de här bakelserna är!


Sammantaget var det här en rolig utmaning. Själva bakningen gick smärtfritt men för mig är det sannerligen tålamodsprövande att pilla med små bakelser vilket gör det till en nyttig övning. Däremot var bakelserna lite för mäktiga för mig så jag vet inte om jag kommer att göra om dem inom en snar framtid. För att se hur alla andra Daring Bakers fixade till sina chocolate éclairs, kolla länkarna på Daring Bakers blogroll. Hela receptet finns hos månadens värd Meeta.

What a fun challenge! I haven't made éclairs in what seems like forever so it was nice to make them again. I decided to use the chocolate glaze and fill the éclairs with a vanilla-infused whipped cream. They tasted great, although they were a bit too filling for my taste. The chocolate glaze was simply divine! I can totally see myself using it as a rich sauce with ice cream. Thanks Meeta and Tony for the challenge!

30 augusti 2008

Saftig äppelkaka med calvados

Jag såg det här receptet hos Allt om Mat och blev helt enkelt tvungen att baka kakan samma kväll. Snälla mannen köpte nämligen en stor och fin flaska calvados till mig på en utlandsresa och fram till idag hade jag ännu inte funnit någon användning för den. En tanke for genom huvudet att det kanske var synd att använda en sådan kvalitetsdryck till bakning men efter att ha smakat kakan var den tanken helt borta! För även om kakan inte ser så skojig ut på bilden nedan så är det en väldigt saftig och smakrik äppelkaka. Calvadosen förstärker äpplenas smak och ger extra egen smak men finns det ingen calvados hemma så ta lite pressad citron istället (dock max en matsked!).

Jag gillar äpplen så jag har anpassat receptet lite med mer äpple och mindre smet men det blir ändå en fullstor kaka, lagom till en kransform. Använd gärna fasta äpplen så håller tärningarna formen när de steks.


Äppelkaka med calvados

3 äpplen (helst smakrika svenska såklart!)
2 msk smör
2 msk strösocker
3 msk calvados
2 st ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
90 g smör, smält

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna en kransform, som rymmer ca 1 1/2 liter. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Stek äppelbitarna i smör i en stekpanna på svag värme så att de mjuknar. Häll på socker och calvados. Låt det fräsa någon minut till och ta det från plattan. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner äpplena med calvadossåsen, mjölblandningen och det smälta smöret i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn med sticka. Låt kakan svalna innan servering.

29 augusti 2008

Plommonclafoutis

Clafoutis är en klassisk fransk fruktefterrätt som väl mest liknar en paj utan pajskal eller varför inte en fruktfylld ugnspannkaka. Vanligtvis brukar fyllningen bestå av körsbär men det funkar bra med andra frukter som plommon, aprikoser och äpplen. (Överkurs är att pajen då kallas för flognarde... tack Wikipedia).

Det går hur snabbt och enkelt som helst att göra en clafoutis! Den funkar dagen efter kylskåpskall men är absolut godast nybakad. Observera att bilden är tagen efter en natt i kylskåp och verkligen inte gör pajen rättvisa eftersom allt "fluff" har lagt sig! Och just det, jag tog plommon som fyllning - även om bilden visar viss likhet med en ugnspannkaka med bacon.


Plommonclafoutis
(4-6 port)

500 g färska plommon (eller motsvarande mängd annan frukt)
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
4 ägg, lätt vispade
2 1/2 dl mjölk
25 g smält smör
florsocker att pudra över

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en grund pajform, 23 cm i diameter, med smält smör. Kärna ur plommonen och bred ut dem i pajformen i ett lager. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ägg, mjölk och smör och vispa i det i mjölblandningen lite i taget. Vispa tills smeten är slät och utan klumpar. Häll smeten över plommonen och grädda i 30-35 minuter. Smeten ska ha höjt sig och fått fin färg. Ta ut ur ugnen och pudra med florsocker. Servera genast.

28 augusti 2008

Enkelt bröd (igen)

Jag har skrivit om det här brödet tidigare men det tål att upprepas. Är man sugen på ett gott grovt bröd en regnig höstkväll är det här receptet perfekt. Det spelar nämligen mindre roll vad som finns hemma i mjöl- och frukt- eller nötväg - allt blir gott när det blandas i brödet! Limpan är lika god dagen efter.



Snabbt bröd med bär och andra nyttigheter
(1 limpa)

2 dl havregryn
5 dl fullkornsmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl berberisbär (eller tranbär eller russin)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil
1/2 dl flytande honung
1/2 dl äppelmos

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Rör i fil, honung och äppelmos. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-45 minuter. Känn med sticka. Stjälp upp och låt svalna under duk.

27 augusti 2008

Google-skoj

Någon hittade hit genom att söka på "bakat". På skoj tryckte jag på google-länken och voilà:


Hihi, vet jag inget annat så vet jag i alla fall att just nu är min lilla blogg nr 2 av 3 270 000 googleträffar på ordet "bakat". Lite skoj är också att träffen före är en vintagemässa, träffen efter en SvD-artikel om lankesiska tamilrebeller... Outgrundliga är Googles vägar!

26 augusti 2008

Tidningstips

Som många säkert vet finns det en hel bunt engelska mattidningar att välja på i Pressbyråns och PressStops sortiment. Jag brukar tillåta mig själv att köpa en i månaden (nåja, ibland blir det väl två...) och gör urvalet efter framsidan. På så sätt hittade jag nyss en ny favorit bland alla dessa food mags: Delicious. Förutom vettiga recept gillar jag att stor vikt läggs vid mat efter säsong, vilket jag försöker följa mer och mer!

Kolla smarriga recept och säsongstips här: Delicious.

25 augusti 2008

Bön- och bacongryta till pasta

Jag har lyckats samla på mig ett flertal böntetras, de är ju så lätta att lägga i korgen i mataffären - "de går ju alltid åt"... Trots att jag faktiskt använder bönor i en hel del maträtter tycks antalet burkar/tetror i skafferiet inte minska nämnvärt. Ett litet livsmysterium kanske? Hur som helst, det är ju ändå bra att alltid ha bönor hemma eftersom de gör grönsaksgrytor matigare och oftast kött helt överflödigt. I den här grytan använde jag dock bacon som smaksättare. Tomatbasen blir som vanligt godare ju längre den får koka men för min del räcker det med tiden som det tar pastan att koka.

Bön- och bacongryta
(3 port)

1/2 paket bacon, strimlat
1 gul lök
1/2 tetra krossade tomater
1 lagerblad
1-2 tsk grönsaksfond
1/4-1/2 tsk chiliflingor
1 tetra/burk stora vita bönor
parmesan
salt, peppar

Lägg det strimlade baconet i en kall gryta. Hetta upp och fräs under omrörning. Lägg i löken och låt den bli genomskinlig under omrörning. Tillsätt ev lite smör/olja om det börjar brännas. Häll i de krossade tomaterna, lagerblad, grönsaksfond och chiliflingor. Låt koka ca 10 minuter medan pastan kokar. Smaka av med salt och peppar. Häll därefter i bönorna och låt dem bli genomvarma. Rör gärna i lite riven parmesan och servera tillsammans med pasta och extra parmesan.

24 augusti 2008

Kladdiga chokladmuffins med pinjenötter

De här ljuvliga kladdiga chokladmuffinsarna är supergoda både ljumma och kylskåpskalla. Får de bara svalna lite efter gräddning är de hur kladdiga som helst och mycket smarriga med en klick glass. Efter en natt i kylen (i sina formar) är de mer hanterbara och går att äta direkt i handen.

Jag utgår från ett Leilarecept men har lagt till pinjenötter för att få lite extra knaprighet. Det är också kul att strö lite krossade chiliflingor över några av kakorna för att de ska smaka precis lagom kryddigt (se kakan i mitten på bilden nedan). Dessutom brukar jag göra mina i minimuffinsformar som är ungefär hälften så stora som vanliga muffinsformar. En liten sådan lurvel är perfekt munsbitsstorlek.



Kladdkakemuffins med pinjenötter
(12 normalstora muffins)

2 ägg
2 dl råströsocker eller vanligt strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl ljus sirap (blanda gärna ljus och mörk sirap)
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad (70 %)
1 dl pinjenötter

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och blanda med äggsmeten. Rör i sirapen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i smeten. Smält chokladen över vattenbad och blanda med smeten. Rör i pinjenötterna. Ställ ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt - fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. De ska vara kladdiga när de tas ut! Servera antingen ljumma eller kylskåpskalla, gärna med en klick vaniljglass eller grädde.

23 augusti 2008

Knaprig müsli med kokos och vanilj

Riktigt knaprig müsli med inslag av nötter och bär är nog något av det bästa jag vet till frukost. Dessutom är det väldigt enkelt att göra själv hemma! Här har jag använt ett ToppForm-recept som bas men blandat hejvilt efter eget smak och tycke. Jag gillar när müslin smakar lite kryddigt, därför hade jag i malen ingefära, kanel, vaniljextrakt och till slut något som nog var en gammal kryddburk från Frankrike som jag tror innehåller muskot, kanel, kryddnejlika och svartpeppar. Boveteflingor finns i Saltå kvarns sortiment och bör hittas i de flesta matvaruaffärer, annars finns alltid hälsokostaffärerna.

Det här receptet är lagom att göra i en långpanna men passa noga så att blandningen inte bränns! Rör om ordentligt ofta, gärna var 5 minut, så blir det knaprigt och gyllenbrunt.


Knaprig kryddig müsli
(10-15 port)

2 msk flytande honung
1 1/2 msk rapsolja
1 1/4 dl vatten
Kryddor: kanel, vanilj, muskot, ingefära... ta i ordentligt!
En liten nypa flingsalt
5 dl havregryn
2 dl boveteflingor
75 g nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter), grovhackade
1 dl kokosflingor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl russin
1 dl berberisbär eller tranbär (eller t ex torkade aprikoser)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet och blanda med honung, rapsolja och kryddor. I en stor bunke, blanda övriga ingredienser och häll över vattenblandningen. Rör om ordentligt så att det blir en smulig massa. Häll i en långpanna (gärna med bakplåtspapper i botten) och sätt i mitten av ugnen. Rosta i ca 20-30 minuter. Rör om ca var 5-7 minut och försök att ha sönder de största grynklumparna. Vakta noga mot slutet så att müslin inte blir bränd. Låt svalna och blanda därefter i russin och bär. Häll i en tätslutande burk. Njut varje frukost!

Kokosmjölkscurry med många möjligheter

Ursprunget till det här kokosmjölksreceptet tror jag kommer från Anna Bergenström, då under titeln Indisk förvandlingscurry. Poängen är nämligen, liksom med så många andra currybaser, att det är lätt att variera vad som läggs i. Jag brukar ta tärnad kyckling (gärna kycklinglårfilé) tillsammans med ett urval grönsaker, t ex zucchini, blomkål, paprika och morötter. Vill man ha rätten helt vegetarisk är det gott att lägga i ett par tärnade potatisar också.

Vad gäller själva grytbasen har jag för mig att det i originalreceptet användes matlagningsgrädde. Jag brukar ta kokosmjölk eftersom jag tycker att det ger mer smak helt enkelt. Kryddningen är såklart otroligt viktig! Smaka av och var beredd på att hälla i mer smaksättning! Många kryddor tappar ju tyvärr snabbt sin smak/styrka när burken eller påsen har öppnats så se nedanstående mängder som en vägledning helt enkelt.



Kokosmjölkscurry med kyckling och grönsaker
(4-6 port)

4 msk rapsolja
2 gula lökar, fint hackade
1 solovitlök eller 3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk riven ingefära
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk paprikapulver
2 tsk garam masala
1/2 tsk chiliflingor eller chilipulver alt. 1/2 finhackad röd chili
4 dl vatten
5 tomater, finhackade
1 msk flytande honung
2-3 msk grönsaksfond
4 dl kokosmjölk (light går bra)

1/2 blomkålshuvud
1 medelstor zucchini
2 paprikor
2 morötter

Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Lägg i den fint hackade löken och låt den fräsa sakta i ca 5 minuter. Lägg sedan i fint hackad vitlök och riven ingefära och fräs ett par minuter. Tillsätt därefter gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, garam masala och chili. Låt allt fräsa ytterligare någon minut och häll på vattnet, kokosmjölken och grönsaksfonden. Lägg till sist i hackade tomater och honung. Låt allt puttra 25 minuter under lock. Smaka av med salt och kryddor.

Skär grönsakerna och kycklingen i tärningar. Lägg dem i currygrytan och låt puttra under lock ca 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Smaka av med salt och kryddor igen och servera sedan med ris och gärna lite mango chutney.

22 augusti 2008

Original eller light?

I vårt hem är vi storkonsumenter av turkisk eller grekisk yoghurt i 1-litershink från Lindahls mejeri (där även bilden kommer ifrån). Yoghurten är precis lagom krämig för att funka som bas i såser, glass och lite allt möjligt. Dessutom god att äta naturell med lite flytande honung och nötter ovanpå. Notera dock att detta gäller den yoghurt som har 10 % fetthalt.

Vid ett mataffärsbesök när mejerihyllorna gapade tomma fanns det nästan inga hinkar kvar - förutom ett flertal med turkisk yoghurt med 3,5 % fetthalt. Det går väl lika bra tänkte jag och köpte hem hinken. Men fy och åter fy, både konsistens och smak är som urvattnad originalyoghurt - det som brukar bli en krämig tzatziki blev en vattnig sås...

Även om lightvarianter ibland är lyckade är detta ett exempel på en produkt som nog borde ha stannat i någons fettfixerade hjärna. Jag blandar hellre ut min yoghurt till lagom konsistens än bär hem vattnet från affären.

21 augusti 2008

En tråkig burk blir...

... en spicy sås med touch av Kina och Hawaii! Lägg till några hemmagjorda frikadeller och du har en riktigt trevlig liten vardagsmiddag. En liten makeover av en skafferiburk Uncle Ben's Hawaiian Sweet & Sour helt enkelt, allt med hjälp av kryddor, kryddor, kryddor!



Spicy sweet & soursås med köttbullar
(3 port)

1 burk Uncle Ben's Hawaiian Sweet & Sour (eller dylikt)
1 msk riven ingefära
1 tsk svarta senapsfrön
1-2 msk chilipasta (eller sweet chilisås eller sambal oelek)
salt, peppar
300 g nöt- eller blandfärs
smör/olja till stekning
Ris

Blanda köttfärsen med lite salt och eventuellt chilipasta (om du vill ha hela rätten stark!). Forma till små köttbullar. Hetta upp smöret/oljan i en stekpanna och lägg i riven ingefära, svarta senapsfrön och chilipasta. Rör om och fräs någon minut utan att det bränns vid. Lägg ner köttbullarna och låt dem få lite färg runt om. Häll därefter över såsen och låt frikadellerna sjuda på svag värme tills de är färdiga. Servera med ris.

20 augusti 2008

I Lund och sugen på latte?

På Kyrkogatan - mittemot universitetshuset och nära anrika konditori Lundagård - ligger en kafélokal som har bytt ägare några gånger de senaste åren, dessutom bytt namn. Sedan något år finns där Il Café d'Italia. Jag blev inlockad av skylten på gatan för en snabb latte på språng, och läste lite senare att baristan (tillika ägaren) nyligen vann Gevalia Coffee Award 2008 för sitt engagemang och kunnande. Detta bottnar ju för en härlig latte, och det stämmer! Jag har t.o.m. lämnat mitt älskade Espresso House åt sitt öde (även om jag saknar bakverken lite) vilket är en bedrift eftersom jag har köpt en latte om dagen där på vägen till jobbet under flera år... Nu blir det istället en takeaway-latte för 20 kr (stor) eller 15 kr (liten) på Il Café d'Italia var och varannan lunch. Riktigt gott kaffe - rekommenderas starkt! Mackorna är också goda!

19 augusti 2008

Myntaglass

Min relation till min glassmaskin växer för varje dag. Eller varje vecka i alla fall, oftare får jag inte göra glass för mannen... Hur som helst, det finns otroligt många sätt att göra glass! Hittills har jag testat att göra glass på kondenserad mjölk, matlagningsyoghurt och nu grädde. Vilket perfekt sätt att göra sig av med en restskvätt vispgrädde för trots den ynka mängden grädde blev det verkligen en gräddglass av det hela!

Grädd- och äggbasen är en bra grund för att leka med smaker. Den här gången tog jag myntasocker (dvs. torkad mynta som mixats med strösocker) och några färska kvistar mynta som fick dra i gräddsmeten. Tror att jag ska testa lavendel nästa gång... eller varför inte citronmeliss... eller... möjligheterna är oändliga!



Myntaglass
(3 små portioner)

1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3-4 msk socker
1 ägg

Koka upp vispgrädde, mjölk och 3 msk av sockret i en kastrull. Tillsätt smaksättning, i det här fallet myntakvistar. Låt blandningen stå och dra tills den har svalnat. Sila. Vispa ägget och 1 msk socker till en fluffig vit kräm och vispa därefter i gräddsmeten. Kör i glassmaskin. Servera genast!

18 augusti 2008

Lite ris, lite gris... och mycket teriyakisås

Jag måste ha någon mental blockering när det gäller ris: jag gör alltid för mycket! Förstår inte hur jag gång på gång kan tillaga sådana mängder ris utan att någon gång tänka efter och kanske minska mängden lite... I och för sig finns det en stor fördel med risöverflödet: jag kan göra smarrigt stekt ris till middag dagen efter!

Jag brukar variera vad som hamnar i rispannan efter vad som finns i kylen. Just den här gången blev det blandfärs, blomkål, salladslök, gul lök och röd paprika. Annat som är gott att blanda i är squash, strimlad vitkål, majs, haricots verts... egentligen i princip alla grönsaker! Som smaksättning tog jag teriyakisås, riven ingefära, sesamolja och lite chiliflingor.


Stekt ris med blandfärs, blomkål och teriyakisås
(3 port)

3 port överblivet kokt ris
250 g blandfärs
1 röd paprika
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1 knippe salladslök (ca 5-6 st)
2 msk riven ingefära
1 msk sesamolja
1 dl teriyakisås eller efter smak
Smör/olja till stekning
Chiliflingor eller chili explosion

Dela blomkålen i små buketter. Skär den gula löken i strimlor. Fräs i lite smör/olja i en stor stekpanna med höga kanter tills blomkålen är ätbart mjuk enligt egen smak. Ta upp och häll sesamolja i pannan. Lägg i riven ingefära och chiliflingor. Fräs någon minut och tillsätt därefter färsen. Bryn tills färsen är färdig. Strimla paprikan och dela salladslöken i mindre bitar. Häll ner riset i färspannan och rör om. Lägg därefter i paprika och salladslök. Lägg i blomkål och lök och häll hälften av teriyakisåsen över. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och ev. mer chili och teriyakisås. Servera genast med teriyakisås vid sidan av.

17 augusti 2008

Änglamarkspriset

En av Lunds byar är Veberöd, vars avfart man passerar på vägen till Österlen. Veberöd är säkert ett fantastiskt ställe - skäms på mig att jag på åtta år i Lund aldrig har varit där - men framför allt innehåller bygden en spännande och beundransvärd verksamhet: Mossagården.

Mossagården levererar ekologiska matlådor till olika ställen runtom i Sverige. Systrarna som driver verksamheten har även nyss genomfört Mossagårdsfestivalen som hade ett genomgående ekologiskt tema. Jag har länge funderat på att beställa en prenumeration av rotsakslådor och kanske ett surdegsbröd i veckan men det har hittills inte blivit av. Dock tycker jag att det är kul att Mossagården nu är en av tio kandidater till Coops årliga Änglamarkspris. Priset delas ut till en person eller ett företag som gjort ”en betydelsefull miljöinsats inom matområdet som också gynnar en för vårt globala klimat bättre produktion.”

Läs mer och rösta på någon av de tio kandidaterna här!

16 augusti 2008

Pasta med kyckling, saffran och apelsin

Nu när det finns så mycket fin svensk squash till en billig penning kommer här tips på ännu en snabb middag, som passar bra med ett glas gott vitt vin! Apelsinen i "såsen" (för det är inte så mycket sås egentligen) gör att saffranssmaken inte blir alltför genomträngande. Saffranen ger däremot pastan en mycket fin färg! Istället för kyckling går det precis lika bra att ha räkor i.


Kyckling med saffran, apelsin och zucchini
(2 port)

2 små kycklingfiléer eller 1 stor
400 g zucchini/squash (dvs. ungefär en normalstor eller en halv stor)
1 bunt salladslök (ca 5-6 st)
1 paket saffran
1 apelsin, saft och skal
1 msk olivolja
smör/olja till stekning
Pasta, gärna tagliatelle eller papardelle
Salt, peppar, kanske krossad chili eller chili explosion

Strimla kycklingfiléerna, zucchini och salladslök. Skär salladslöken i ca 2 cm stora bitar. Riv apelsinskalet fint och blanda med pressad apelsinsaft av hela apelsinen, saffran, olivolja och lite flingsalt. Medan pastan kokar, fräs kycklingen i lite smör/olja i en stor panna. Lägg i zucchinin och rör om. Häll därefter saffransblandningen över. Rör om och låt fräsa några minuter medan pastan kokar färdigt. Smaka av med salt och peppar, gärna lite extra krossad chili/chili explosion. Låt pastan rinna av och häll i stekpannan. Rör om ordentligt. Servera genast.

15 augusti 2008

Räddaren i nöden

En av mina favoritgrejer i kylen just nu är den här stora burken med strimlat innehåll. Det är helt enkelt en burk med strimlad ingefära i socker- och citronsyrelag. Även om det inte är riktigt samma starka smak som i finriven färsk ingefära fungerar strimlorna helt perfekt i de flesta stekpannerätterna och även i kakor, t ex äppelpajen häromdagen.

Var jag hittade burken? I en av butikerna kring Möllevångstorget såklart. Tror att den kostade runt 20-lappen för 450 g och den räcker hur länge som helst!

14 augusti 2008

Kryddig smulpaj med ingefära och vaniljyoghurt

En kväll i veckan skulle vi hem till vänner och äta middag. De stod för maten och vinet, vi för efterrätten. Inte fick jag något bakat kvällen innan, alltså krävdes det en kaka som kunde bakas efter jobbet, gärna med ingredienser som vi hade hemma. Det blev en riktigt god och riktigt smulig äppelpaj som får härlig smak av ingefäran. De som inte är så förtjusta i ingefära bör dock passa sig eftersom det är ganska mycket färsk sådan i pajen! Till pajen passar det alldeles utmärkt med vaniljyoghurt.

Kan ni gissa vem som har skapat pajreceptet? Japp, det är Leila Lindholm som har varit framme igen, men jag förenklade tillagningen lite genom att köra alla degingredienser i matberedaren. För övrigt var den lilla pajresten precis lika god dagen efter, speciellt efter några sekunder i mikron. Nötterna och havregrynen gör nämligen smuldegen otroligt knaprig!

Kryddig smulpaj med mandel, ingefära och vaniljyoghurt
(4 port)

Smuldeg:
100 g smör
2 dl sötmandel
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 ½ dl socker (gärna hälften eller allt råströsocker, ev kan 1 dl räcka)
1 krm salt

Fyllning:
5 äpplen
50 g färsk ingefära
1 msk smör
2 msk socker
1 tsk mald kanel

Yoghurtsås:
4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker

Sätt ugnen på 200 grader. Kör alla ingredienser till smuldegen i matberedare till en smulig massa. Skala och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (alltså bli ljusbrunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning några minuter. Tillsätt kanel. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Blanda yoghurten med vanilj- och strösocker. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.

13 augusti 2008

Potatis- och bönröra med ruccola

Medan det fortfarande finns färskpotatis tycker jag att man ska passa på att göra lite maträtter och tillbehör som tar tillvara på den här delikatessen. Snart nog kommer vinterpotatisen och förvisso kan man då göra mos och liknande igen men något så gott som dopp i kopp? Näpp!

Det här är inte ett recept på dopp i kopp, däremot på en potatis- och bönröra, ett enkelt middagstillbehör som passar bra till korv eller kyckling tillsammans med en god sås. Jag körde det enkla spåret och stekte upp chorizos och serverade tillsammans med smaksatt crème fraiche (franska örter). Potatisröran är också ett utmärkt tillfälle att göra sig av med lite örter från balkongen!


Potatis- och bönröra
(4 port)

500 g färskpotatis
1 stor gul lök
olja till stekning
2 stora nävar haricots verts eller andra gröna bönor
1 burk vita bönor
1 näve ruccola
1 näve bladpersilja eller lite mindre av örter som oregano, basilika, timjan
Cocktailtomater

Skrubba potatisen och dela i mindre bitar. Koka mjuk, och låt rinna av. Dela löken i klyftor och fräs i lite olja. Tillsätt potatisen och haricots verts. Salta och peppra. Stek på låg värme i några minuter. Låt bönorna rinna av och häll i bönröran tillsammans med grovhackad ruccola och persilja (eller andra örter). Precis innan servering, halvera cocktailtomater och häll i pannan. Låt dem bli ljumma. Servera tillsammans med t ex korv och tzatziki eller smaksatt crème fraiche.

12 augusti 2008

Örtrisotto med vitlöksstekta champinjoner

Jag gillar Arlas receptsida. Även om jag absolut inte använder mjölkprodukter i all mat jag lagar finns det en hel del recept att botanisera bland där, till exempel den här risotton med vitlöksstekt svamp. Egentligen är rätten ju så enkel att inget recept behövs. Ibland är det helt enkelt bara lite inspiration till middagsmaten som saknas!

Örtrisotto med vitlöksstekta champinjoner
(2-3 port)

1 msk olivolja
2 dl avorioris
4 dl grönsaksbuljong (1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk grönsaksfond)
3 msk crème fraiche franska örter (t ex ICA:s variant)
1/2 dl hackad bladpersilja
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
salt, peppar

Fräs riset i olivoljan i en tjockbottnad kastrull i ett par minuter. Häll i lite av buljongen och låt koka in under omrörning. Fortsätt att hälla i buljongen lite i taget och rör om då och då. Det borde ta ca 18 minuter för riset att bli mjukt. Om det behövs mot slutet så späd med lite kokande vatten. Ta av från värmen och rör ner crème fraichen och den hackade persiljan. Smaka av med salt och peppar. Dela champinjonerna i klyftor och stek i smör med pressad vitlök. Servera genast!

11 augusti 2008

Superenkel mangoyoghurtglass

Återigen har glassmaskinen fått komma till användning! Den här gången blev det en mycket enkel yoghurtglass med mango och lime à la Leila. Jag hittade nämligen en burk mango i sockerlag i skafferiet, vilken visade sig innehålla köttet av ungefär 1 mango, kanske 1 1/2. Det går naturligtvis lika bra med färsk mango istället. Lite passionsfrukt ovanpå gör efterrätten lite festligare och mycket godare!

Det finurliga med den här glassen är att har man ingen glassmaskin så går det bra ändå! Frys då bara mangon och kör i vanlig mixer till en "glassig" konsistens. Ett annat alternativ är ju att använda den frysta mango som finns i påse numera.


Mangoyoghurtglass med lime och passionsfrukt
(2-3 port)

1 burk inlagd mango eller 2 färska eller 1 påse fryst
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl florsocker
rivet skal av 1 lime
2 passionsfrukter

Kör allt förutom passionsfrukterna i mixer. Kör i glassmaskinen till lagom konsistens, alternativt använd fryst mango och kör bara i mixern. Halvera passionsfrukterna och gröp ur dem, skeda lite fruktkött ovanpå glassen. Servera genast.

10 augusti 2008

Valnötsragu med pasta

Regnet piskar mot rutorna idag. Tror att det har varit uppehåll i max en halvtimme. Tur att vi har stora röjarhelgen då - den perfekta ursäkten att vara inomhus precis hela tiden! Med det hårda arbetet vi faktiskt har utfört, i kombination med det ruskiga vädret, passar en mustig ragu perfekt till middag.

Jag hittade det här receptet på en schweizisk blogg via någon annan (visst är det kul hur man hittar grejer och sidor?) och har väl följt det någotsånär. Det roliga med den här grytan är att man använder hela köttbitar (jag tog fläskgrytbitar men egentligen ska det nog vara fläskbog, fläskkarré går också bra) som får sjuda länge. Därefter hackar man dem till en slags grov färs och lägger tillbaka i grytan. Köttet blir otroligt mört! Med lite rostade valnötter och parmesan ovanpå blir det en härlig middag, lite som en lyxig köttfärssås (fast godare...)!

Fläsk- och valnötsragu med pasta
(4 port)

Olja till stekning
1 stor gul lök
1 kanelstång
2 lagerblad
400-500 g fläskgrytbitar (eller fläskbog eller fläskkarré)
1 glas (ca 2 dl) rött vin
400 g finkrossade tomater med chili (eller passerade tomater)
1 msk ox- eller kalvfond, gärna med rödvin
100 g valnötskärnor

Pasta till 4 port (gärna papardelle eller tagliatelle)
Parmesan

Finhacka löken. Skär köttet i ca 2 1/2 cm stora bitar utan att ta bort ev. fett. Hetta upp 2 msk olja i en stekgryta eller stor djup stekpanna och fräs lök, kanelstång och lagerblad i några minuter. Tillsätt köttet och låt det brynas under omrörning. Häll i rödvinet och rör om. Häll i de krossade tomaterna och oxfonden. Sänk värmen och täck grytan. Låt sjuda 1 timme, rör om då och då. Ta därefter upp köttbitarna och hacka dem till en grov färs. Lägg tillbaka i grytan och låt stå på svag värme medan du kokar pastan. Om så behövs, späd grytan med lite vatten. Rosta valnötterna i en torr stekpanna i några minuter utan att bränna dem. Hacka valnötterna fint. Servera grytan i en djup tallrik med pasta. Strö valnötterna och riv parmesan ovanpå.

Halloumi - en räddare i nöden

Halloumi är en skojig ost som skiljer sig från de andra får-/get-/koostarna från de grekiska trakterna genom sin konsistens. I paketet är halloumin fast, nästan hård och när den steks behåller den sin form och blir lite gnisslig. Den är hur enkel som helst att hantera, bara att steka i lite olivolja. Smakmässigt är halloumin salt i sig så det behövs ingen extra kryddning, kanske lite svartpeppar om man känner för dig. Jag brukar steka upp några tunna skivor och äta som en snabb lunch eller middag med lite smakrik marmelad. Tomatmarmelad (som på bilden ovan) funkar extra bra eftersom den ju inte är supersöt. Gott och enkelt!

09 augusti 2008

Nybakat till frukost

Lite överbliven naandeg? Gör frukostfrallor! Ställ bara in degbunken övertäckt i kylen över natten, sätt på ugnen 200 grader på morgonkvisten. Forma några små frallor, pensla med lite olja och grädda i ca 12 minuter. Hur lyxigt är det inte med nybakat bröd på morgonen egentligen?

08 augusti 2008

Naanbröd

Jag håller på med en skafferiinventering. Alla de små kryddpåsarna från allehanda ställen ska hällas upp i varsin burk och prydligt förses med varsin etikett. Hittills har 12 burkar gått åt med allt från sumak till nigellafrön. Alla dessa kryddor gör mig sjukt sugen på att laga kryddig mat, och de senaste dagarna har det mesta gått åt det indiska hållet. Kikärtssoppan med curry och kokosmjölk var bara början. Igår blev det ju bulgursallad med berberis (nåja, den var väl inte så indisk men i rätt riktning österut i alla fall). Idag kokade jag ihop en mycket kryddig indisk gryta, den var faktiskt så het att både jag och mannen känner oss som om vi vore i en bastu. Hur som helst, det receptet skriver jag kanske ner så småningom men det är inte poängen med det här inlägget. Istället vill jag få er att njuta av det som serverades till grytan: naanbröd.

Jag fullständigt älskar naanbröd, kanske för att de är så perfekta att använda som tillbehör. Ris behövs inte till grytan/soppan/yoghurtsåsen, ta en bit naanbröd och doppa i så är middagen fixad. Tur att de är så lätta att baka hemma också!



Naanbröd
(4 port)

50 g jäst
1 tsk salt
1 1/2 dl ljummet vatten
1 1/2 dl yoghurt
2 msk olja
1 msk honung
1 ägg
7-8 dl vetemjöl

Rör ut jästen med saltet. Blanda i vatten, yoghurt, olja, honung och ägget. Rör därefter i mjölet tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 40 minuter. Dela i fyra bitar (eller åtta om du vill ha mindre bröd) och kavla/tryck ut dem till 1/2 cm tjocklek. Sätt ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa under tiden ugnen värms upp. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 5-8 minuter. Ta ut dem ur ugnen och pensla med lite olja eller smör. Servera genast!

07 augusti 2008

Bulgursallad med pistagenötter och granatäpple

TV-kockar är ett säreget släkte, ganska imponerande faktiskt. De lyckas ju få oftast komplicerade recept med hur många ingredienser som helst att se busenkla ut. Någonstans långt inne vet jag ju att en TV-rätt tar många timmar av förberedelser (eller mis-en-place som jag gillar att säga då och då till mannens stora förvirring) och därefter lika många timmar av uppröjning och diskning. Dessutom har jag faktiskt svårt för en hel del av TV-matlagarna. Ta Leila Lindholm till exempel. Jag gillar inte alls hennes manér i rutan (även om hon säkert är fantastiskt trevlig i verkligheten) men vad jag däremot oftast gillar skarpt är hennes recept. Raka motsatsen har vi i Nigella Lawson. Hennes avslappnade attityd i TV gillar jag, jag köpte hennes kokbok Fest på bokrean men jag har trots detta inte lagat eller bakat efter ett enda av hennes recept.

Hittills.

Det har nu ändrats på! Det här är faktiskt en bulgursallad från ovan nämnda kokbok. Förvisso med några ändringar men kryddningen är helt och hållet Nigellas! Salladen är smakrik och lite syrlig och skulle säkerligen passa bra på en buffé. Vi åt den tillsammans med en yoghurtsås och några kryddiga köttfärsbiffar.

Berberisbär undrar kanske någon vad det är? Jo, bären kallas också för zereshk och används mycket (i torkad form) i persisk matlagning. De är syrliga men smakrika. Läs gärna mer här! I den här salladen passar de alldeles utmärkt, men går att ersätta med torkade tranbär eller i nödfall syrliga russin. Jag köpte mina bär i Malmö - en stor påse för 30 kr.

Kryddig bulgur- och pistagesallad med berberis och granatäpple
(3-4 port som tillbehör)

2 dl bulgur
1/2 dl torkade berberisbär
7 1/2 dl kokande vatten
1 msk granatäppelsyrup
Saft av 1/2 citron
3 msk olivolja
1/4 tsk malen kryddpeppar
1 tsk spiskummin (mortla gärna hela frön för extra smak)
1 tsk flingsalt eller 1/4 tsk vanligt bordssalt
1/4 tsk malen kanel
1 dl skalade pistagenötter
1 rödlök
2 msk hackad persilja

Lägg bulgur och berberisbär i en skål och häll det kokande vattnet över. Täck med plastfolie och låt stå och dra i 20 minuter. Låt rinna av i en sil och svalna. Vispa ihop granatäppelsyrup, citronsaft, olivolja och kryddor till en dressing. Hacka pistagenötterna grovt. Finhacka löken. Blanda bulgur, pistagenötter, dressing, rödlök och hackad persilja. Låt gärna stå och dra en stund. Servera tillsammans med en yoghurtsås och gärna kryddiga biffar.

05 augusti 2008

Kokos- och currydoftande kikärtssoppa

Med det usla vädret just nu känns det faktiskt inte konstigt att göra en soppa som kan uppfattas som vintrig i början på augusti... Soppan kombinerar hetta från curry och chiliflingor med kokosmjölkens mildhet. Spenaten gör att soppan känns matigare och lite nyttigare! Jag använde kokosmjölk light och det funkade bra.

Kokos- och currydoftande kikärtssoppa
(4 port)

2 msk olivolja
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry (+ ev mer efter smak och currypulvrets styrka)
1/2 tsk chilipulver (alltså inte superstarkt)
1 msk svarta senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1 burk (400 ml) kokosmjölk (light går bra)
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar (à 400 g) kikärter
200 g fryst bladspenat, tinad

Finhacka rödlök och vitlök. Fräs på svag värme i lite olivolja i ca 5 minuter. Löken ska bli genomskinlig och mjuk. Tillsätt kryddorna och fräs under omrörning ca 2 minuter. Låt kikärterna rinna av i durkslag efter att ha sköljt dem med kallt vatten. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning och kikärter till lökröran. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt sjuda ca 10 minuter. Tillsätt spenaten och låt allt bli genomvarmt. Smaka av, ev kan mer curry, salt, kanske lite ingefära behövas. Servera med bröd, gärna naanbröd.

04 augusti 2008

Spicy köttbullar med kokos

Efter att ha blivit inspirerad av matkaravanen och därefter flertalet egna turer till Möllan slog jag på stort och köpte Lisa Förare Winbladhs bok Ditt nya skafferi - smaker från Matkaravanen. För den som är lite nyfiken på "konstiga" ingredienser rekommenderar jag boken varmt! Ungefär en tredjedel av sidorna består nämligen av en förklaring av ingredienser som nog inte är självklara för många. Förutom beskrivning av råvaran/produkten ges också förslag till smakkompisar och lämpliga rätter att laga.

En av rätterna i boken är de här thaiköttbullarna med kokos - kryddiga men riktigt goda! Samtidigt som jag stekte köttbullarna lade jag i lite lök i pannan som fick bli mjuk. Till detta hade vi ris och några olika asiatiska såser. Jag har gjort några mindre ändringar i receptet men i princip är det Lisas recept!

Saknas det för många ingredienser i skafferiet för en snabb middag? Testa gärna de här vietnamesiska dumplingsarna istället (eller också) som jag gjorde för ett tag sedan!

Thaiköttbullar med kokos
(4 port)

500 g blandfärs
1 dl kokosflingor
1/2 dl mjölk
1-2 msk chilipasta (ersätt ev. med lite mindre sambal oelek)
1 msk råsocker eller ljust muscovadosocker
1 msk fisksås
1 tsk salt
3/4 dl friterad lök (ja, det låter skumt men löken ger verkligen god smak!)
1 1/2 msk finriven ingefära
1 1/2 msk finhackad citrongräs (det glömde jag men det gick bra ändå...)
smör till stekning

Blanda alla ingredienser förutom färsen. Låt stå och svälla i minst en kvart. Blanda därefter ner färsen och arbeta samman till en smidig smet. Rulla små köttbullar, gärna med oljade händer så går det lättare. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna på låg värme.

03 augusti 2008

Saftig ananassalviakaka

Vid ett besök på en örtagård nyligen fick jag en ananassalviaplanta i namnsdagspresent av mannen. Några av bladen fick raskt hamna i en ananaskaka, en riktigt saftig och god sådan. För att ge kakan ytterligare lite smak gjorde jag också en enkel glasyr av florsocker, ananasjuice och ännu mer finhackad ananassalvia.

För variation kan jag tänka mig att kakan blir riktigt god med citronmeliss istället för ananassalvia. Ett annat alternativ är att ha i lite rivet limeskal i smeten tillsammans med ananassalvian, jag gillar kombinationen citrus/ananas.


Ananassalviakaka
(10-12 bitar)

100 g smör
1 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 burk krossad ananas
ev 1/2 dl ananasjuice
8-10 blad ananassalvia

Florsocker
Ananasjuice
2-3 blad ananassalvia

Smörj och bröa en sockerkaksform (rund eller krans). Låt den krossade ananasen rinna av men spara juicen. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen under omrörning. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i smeten. Blanda i den krossade ananasen och finhackade ananassalviablad. Verkar smeten för torr, ha i lite ananasjuice. Klicka i smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter (känn med sticka). Ta ut kakan och låt svalna något. Gör en glasyr på florsocker, några droppar ananasjuice och finhackad ananassalvia. Droppa över kakan och låt svalna helt innan servering.

02 augusti 2008

Fikatips: Olof Viktors

En eftermiddag häromveckan kom vi på att det vore trevligt med en liten utflykt österut i Skåne. Både jag och mannen var grymt fikasugna och eftersom solen sken för fullt åkte vi längs Skånes södra kust och njöt av de vackra vyerna. Ännu mer njöt vi när vi satt och fikade på detta härliga fikaställe: Olof Viktors i Glemminge, strax öster om Ystad.

På bilden syns den smörgås som vi valde: kycklingfilé med rabarberkompott, currycrème, lakritsrot och macadamianötter, allt på ett stenugnsbakat surdegsbröd. (Eller så minns jag mackan i alla fall...) Rolig kombination som smakade riktigt bra! Utöver detta smaskade vi på citronmarängpaj resp. nötkolapaj.

Det riktigt roliga börjar efter att fikan har intagits (på gården ovan eller i trädgården): shoppingen i den lilla butiken. Bröd, allehanda marmelader, kakor, glass, müslis - mycket skoj finns att välja på. Själv köpte jag en plommontomatsmarmelad och en påse nöt-/frukt-/fibercrunch. Kanske några dinkelskopor med kaffe och choklad smet med också... Billigt? Nej, inte ett dugg men... lite får man väl unna sig ibland?